Fiscale feestdagenkalender
Van 16 december tot en met 24 december nemen we u met deze kalender mee op reis door de fiscale wereld van 2024 en werpen we een blik op wat 2025 zal brengen. Iedere werkdag onthullen we een fiscaal woord dat het jaar 2024 heeft gekenmerkt. Dit woord vullen we in de fiscale kruiswoordpuzzel in. De oplossing van de puzzel onthult uiteindelijk hét fiscale woord dat het meest bepalend was voor 2024.
Bezoek dus iedere werkdag deze pagina en ontdek het fiscale woord van dit jaar!
Veel plezier met het openen van de kalender en fijne feestdagen gewenst!
PS. Iedere werkdag rond 10:00 uur kunt u een nieuw vakje openen.
Maandag 16 december 2024
In onze kerstgroet van vorig jaar introduceerden we het fiscale woord van 2023: zzp-ers. Ook in 2024 zijn zzp’ers een belangrijk onderwerp van gesprek gebleven.
Vanaf 1 januari 2025 vervalt het handhavingsmoratorium in de loonbelasting en zal de Belastingdienst de bestaande regels gaan handhaven.
Om in ieder geval eventuele boetes te voorkomen, is het essentieel om de inzet van zzp’ers inzichtelijk te maken en te beoordelen (en vast te leggen) welke indicaties van zelfstandigheid er zijn bij de verschillende zzp’ers.
Als hulpmiddel kunt u gebruikmaken van ons stroomschema en het excel-document ‘Indicaties Zelfstandigheid’. Deze tools helpen u om de zelfstandigheid van zzp’ers op een gestructureerde manier te beoordelen en vast te leggen.
Klik hier om ons stroomschema te downloaden.
Klik hier om het Excel-document ‘Indicaties Zelfstandigheid’ te downloaden.
a
Dinsdag 17 december 2024
Indexatie bezoldigingsmaxima klassenindeling
Eind november 2024 zijn de bezoldigingsmaxima van de regeling bezoldigingsmaxima topfunctionarissen zorg en jeugdhulp voor het jaar 2025 bekendgemaakt. De bezoldigingsmaxima zijn als volgt geïndexeerd:
Update NBA Alert 47 – invloed intra-groep detachering op de controle van de WNT verantwoording
De NBA Alert 47 over intra-groep detacheringen heeft in 2024 heel wat stof doen opwaaien en het ziet ernaar uit dat dit in 2025 niet anders zal zijn.
De NBA Alert 47 over intra-groep detachering blijft vooralsnog ook in 2025 van kracht. Er is geen nieuwe wetgeving aangekondigd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken die deze situatie zal veranderen.
Als de situatie wijzigt, zullen wij u uiteraard informeren.
a
Woensdag 18 december 2024
Een actiepunt voor in de agenda van januari:
U hoeft er nu nog niet te veel aan te denken, maar als de feestdagen voorbij zijn dan is het al weer tijd om te renseigneren.
Dit houdt in dat van alle betalingen aan derden (natuurlijke personen) de volgende gegevens moeten worden doorgegeven aan de Belastingdienst via het gegevensportaal (Opgaaf UBD):
- het bedrag dat u hebt uitbetaald. Hebt u meerdere bedragen aan een persoon uitbetaald, dan mag u die bedragen apart aanleveren óf u telt die bij elkaar op en geeft 1 bedrag door.
- de datum van uitbetaling
- de voorletters en achternaam naam van de persoon aan wie u hebt uitbetaald
- het adres van die persoon
- de geboortedatum van die persoon
- het burgerservicenummer (BSN) van die persoon
De meeste voorkomende betalingen die vallen onder de renseignering zijn betalingen aan zzp-ers die geen btw in rekening brengen en betalingen aan leden van de raad van toezicht / commissarissen.
U hoeft niet te renseigneren over de betalingen aan:
- personen die bij u in loondienst zijn
- personen van wie u een factuur met btw krijgt
- artiesten of beroepssporters die onder de artiesten- en beroepssportersregeling vallen
- vrijwilligers
Ma
Er hoeft ook niet te worden gerenseigneerd als de feitelijke betaling niet aan een natuurlijke persoon wordt verricht, maar bijvoorbeeld aan een vennootschap. Dit geldt ook indien een betaling voor een ZZP-er aan een bemiddelingsbureau wordt gedaan (die de vergoeding doorbetaald aan de ZZP-er). Omdat geen sprake is van uitbetaling aan een natuurlijk persoon hoeven deze betalingen niet te worden gerenseigneerd.
Zie voor meer tips en tricks omtrent het renseigneren dit recente vragen en antwoorden document van de Belastingdienst.
Donderdag 19 december 2024
Bij degene die aanwezig zijn geweest bij onze ontbijtsessie servicekosten en btw staat het al in de agenda genoteerd: vanaf 1 januari 2025 verandert de btw toetsing op de servicekosten.
Waar de servicekosten voorheen bij de verhuur van woningen onder hetzelfde btw-regime vielen als de vrijgestelde verhuur, moet vanaf 1 januari 2025 voor iedere onderdeel van de servicekosten worden getoetst of sprake is van een afzonderlijke prestatie.
Er is sprake van een afzonderlijke prestatie als:
- de huurder afzonderlijk of de huurders gezamenlijk moeten kunnen kiezen wie de dienst aan hen verricht; én
- de dienst wordt als een afzonderlijke post in huurovereenkomst (factuur) vermeld
Voor nutsvoorzieningen is alsnog sprake van een btw belaste prestatie als de huurder vrij zijn verbruik kan bepalen. Aanwijzingen hiervoor zijn:
- het individuele gebruik met afzonderlijke meters wordt vastgesteld; én
- er een facturatie op basis van werkelijk gebruik plaatsvindt.
Wat moet u doen:
- Servicekosten en overeenkomsten beoordelen: Controleer alle bestaande huurovereenkomsten en servicekostenposten om te bepalen of deze voldoen aan de nieuwe btw-regels.
- Gebruik ons stroomschema: Maak gebruik van het stroomschema dat we hebben opgesteld als hulpmiddel bij het beoordelen van de servicekosten.
- Aanpassingen doorvoeren: Breng waar nodig aanpassingen aan in de huurovereenkomsten en facturatieprocessen om te voldoen aan de nieuwe btw-regels.
Ma
Vrijdag 20 december 2024
Met trots willen we aandacht besteden aan een bijzonder succesverhaal binnen ons publieke sector team. Onze collega Naomi Peters is afgelopen jaar afgestudeerd aan de master Fiscaal Recht. Naomi heeft haar scriptie geschreven over een zeer relevant onderwerp in de praktijk: de vennootschapsbelastingplicht van zorg- en welzijnsinstellingen.
“In mijn scriptie heb ik onderzocht wat er sinds de invoering van de zorgvrijstelling in 1945 is veranderd en hoe deze veranderingen zich verhouden tot de ontwikkelingen in het zorgstelsel door de jaren heen. Ik heb de bestaande onduidelijkheden rondom de toepassing van de zorgvrijstelling in kaart gebracht, de impact hiervan geanalyseerd en aanbevelingen gedaan voor de wetgever om deze onduidelijkheden te verhelpen. In het bijzonder heb ik aandacht besteed aan de knelpunten in de praktijk, zoals met name de onduidelijkheden rondom de werkzaamhedentoetsing bij zorg die in onderaanneming wordt verricht.”
Inmiddels is Naomi een vaste kracht in ons publieke sector team dus als u haar spreekt en meer wilt weten over de zorgvrijstelling vennootschapsbelasting, vraag het haar gerust: n.peters@verstegenaccountants.nl .
Maandag 23 december 2024
Zo vlak voor kerst, is het geen tijd meer voor moeilijke eindejaarstips of fiscale actiepunten voor het nieuwe jaar. Dat komt wel weer in januari 2025!
Wel delen we graag nog een aantal reminders voor na de feestdagen:
- Heeft u een belastingvraag? Wij hebben het antwoord (en een kop koffie)!
- WNT berekeningen? Daar draaien wij onze hand niet voor om (maar wel een paar rekenmachines)!
- Te weinig vrije ruimte in de werkkostenregeling? De omvang van de vrije ruimte kunnen wij niet veranderen, de invulling waarschijnlijk wel!
- Belastingstress? Laat dat maar aan ons over, wij zijn er dol op (echt waar)!
Neem ook volgend jaar contact met ons op. Wij staan voor u klaar! 📊💼
Het fiscale woord van 2024:
Handhavingsmoratorium
Dinsdag 24 december 2024
Het fiscale woord van 2024 is “handhavingsmoratorium“.
Dit woord komt voort uit de fiscale kruiswoordpuzzel in onze feestdagenkalender omdat het een belangrijke betekenis in het jaar 2024 heeft gehad. Het handhavingsmoratorium in de loonbelasting is tot en met 31 december 2024 van toepassing. Dit markeert het einde van een periode van 9 jaar waarin dit handhavingsmoratorium van kracht was. Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst conform de reguliere regels gaan handhaven.
Tot slot nog een kleine update op de laatste dag van onze fiscale feestdagenkalender: vorige week is een motie aangenomen in de Tweede Kamer waardoor er het eerste jaar nog geen boetes worden uitgedeeld. Dit betekent dat 2025 alsnog een overgangsjaar wordt.
Wij hopen dat u de laatste dagen van het jaar nog optimaal kunt genieten van het handhavingsmoratorium. Bijvoorbeeld door een oogje dicht te knijpen als iemand een extra oliebol pakt tijdens de kerstborrel, niet te streng te zijn als de kerstverlichting op kantoor iets te uitbundig is en een uitzondering te maken voor collega’s die iets te enthousiast meezingen met kerstliedjes. Vanaf 1 januari kunt u weer, wellicht met een korte overgangsperiode, conform de reguliere regels handhaven.
Wij wensen u fijne feestdagen!