HomeThema ›

ESG / CSRD
Maak uw bedrijf toekomstbestendig

De CRSD verplicht bedrijven om te rapporteren over duurzaamheidsinformatie, gebaseerd op de European Sustainanibility Reporting Standards (ESRS). Dat betekent dat bedrijven moeten rapporteren over informatie op drie onderwerpen: milieu, sociaal en bestuur (ESG). Dit kan bijvoorbeeld gaan over CO2-uitstoot, man-vrouwverdeling in de top of bestuurlijke ethiek. De CSRD is de wetgevingstitel, terwijl de ESRS-richtlijn de naam is van de standaarden waar daadwerkelijk over gerapporteerd moet worden.

Onze dienstverlening

In 2025 moeten de eerste beursgenoteerde bedrijven (die hiervoor op de NFRD rapporteerden) over 2024 rapporteren. Deze bedrijven zijn nu al verplicht om beperktere criteria op te nemen in een duurzaamheidsverslag. Alhoewel beursgenoteerde en grote ondernemingen als eerste aan de beurt zijn om te rapporteren over duurzaamheid, krijgen andere organisaties en instellingen zoals bijvoorbeeld zorgorganisaties, woningcorporaties en kleine bedrijven evengoed te maken met de CSRD omdat ze ketenpartner of leverancier zijn.

Het rapporteren gebeurt nu onder de Niet-financiële rapportage richtlijn (NFRD). De CSRD vervangt de NFRD en voegt zekerheid door de verplichte controle van een onafhankelijke partij, zoals een accountant, over de duurzaamheidsinformatie toe. De CSRD breidt de reikwijdte van rapportage uit naar meer bedrijven. Daarnaast introduceert het uitgebreidere rapportagevereisten. Het streeft ook naar een betere digitale rapportage door het gebruik van één elektronisch formaat voor duurzaamheidsinformatie. 

Onze dienstverlening

Voor veel ondernemingen betekent de CSRD dat zij een duurzaamheidsstrategie moeten opstellen of updaten. Op basis daarvan moeten de juiste KPI’s, processen en systemen worden ingericht om de duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen behalen. Aangezien hier in het jaarverslag over gerapporteerd moet worden, moet de onderneming de juiste data verzamelen. Zo wordt de kwaliteit van die data gewaarborgd. Voor de groep bedrijven die pas in 2026 over 2025 moeten rapporteren is het verstandig om toch al te beginnen, al weet je maar waar je staat en welke stappen je nog moet zetten. 

Door onze samenwerking met Dutch Carbon Consultants kunnen we u een volledige dienstverlening aanbieden op het gebied van CSRD en ESG. Denk aan het berekenen van de CO2-voetafdruk of het begeleiden van uw bedrijf bij de certificatie op de CO2-prestatieladder. We zijn in staat om de milieu-effecten van uw product of dienst over de hele levensduur en over de hele keten te berekenen. Deze ‘life-cycle analyse’ zorgt ervoor dat de impact van producten effectief vergeleken kunnen worden, om zo tot een onderbouwde beslissing te komen.

U kunt ook bij ons terecht voor een CSRD-readiness check en een CSRD-implementatietraject. Tijdens een CSRD-readiness check kijken we op basis van de ESRS’s en ESG in hoeverre uw organisatie al klaar is voor de CSRD. Dit drukken wij uit in een percentage van 0-100 van het nog te verwachten werk.

Bij de implementatie assisteren wij u volledig bij het implementeren, invulling geven en opstellen van duurzaamheidsrapportages in lijn met de CSRD. Zo weet u zeker dat alles goed gaat!

Waar wij u bij kunnen helpen of wat wij voor u kunnen doen

  • Berekenen CO2-voetafdruk
  • Begeleiding bij de certificering op de CO2-prestatieladder
  • Life-cycle analyse
  • Bespreken van de ESRS’en van A tot Z tijdens een CSRD-expertdag
  • Uitvoeren van een CSRD-readiness check
  • CSRD-implementatietraject

Contact

We helpen u graag verder!

Bent u nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen? Aarzel niet contact op te nemen met ons. Samen bespreken we de mogelijkheden.

Drs. Frans van der Plaat RA
Telefoon: 06 - 20 63 46 20
Derek Groot
Telefoon: 06 - 25 29 38 07
Drs. Frans van der Plaat RA
Telefoon: 06 - 20 63 46 20
Derek Groot
Telefoon: 06 - 25 29 38 07