HomeThema ›

Governance
Governance codes in de publieke sector
Uniek specialisme

Governance gaat over de manier waarop organisaties het bestuur en toezicht inrichten en uitvoeren. Naast de corporate governance code kennen we in Nederland ook tal van branche specifieke governance codes. In de publieke sector zijn die veelal opgesteld door brancheverenigingen. Deze gedragscodes stellen kaders aan besturen, beleid maken, besluiten, uitvoeren en toezicht houden en gaan daarnaast ook over gedrag, verantwoordelijkheid en integriteit. Een governance code is een instrument dat organisaties helpt bij goed bestuur en het realiseren van (maatschappelijke) doelstellingen.

Omdat in de publieke sector diensten worden verleend met publiek geld of met premiemiddelen, hebben Raden van Toezicht meer maatschappelijke verantwoording af te leggen dan in de private sector. Door onze betrokkenheid bij mens en samenleving hebben we een bewuste keuze gemaakt voor de publieke sector en is er een uniek specialisme ontstaan.

 

Kennis delen over governance

We weten wat er speelt in de diverse branches en volgen de ontwikkelingen in de governance codes op de voet. We kennen de inhoud en weten het belang ervan. Dankzij onze jarenlange ervaring overzien we het hele speelveld, want een goede en efficiënte controle kan alleen met ruime kennis over de sector. Deze kennis delen we via adviesgesprekken, management letters en accountantsverslagen. Daarnaast brengen wij nieuwe ontwikkelingen onder de aandacht, bijvoorbeeld via onze nieuwsbrieven en geven wij trainingen voor woningcorporaties, gemeenten en zorginstellingen.

Elk jaar halen wij een thema uit de governance code en geven dat extra aandacht bij onze opdrachtgevers. Denk aan de wijze waarop risicomanagement binnen de organisatie georganiseerd dient te worden en hoe daarover gerapporteerd dient te worden. Zo krijgen wij een goed beeld van de best practices per branche. Deze inzichten nemen we vervolgens weer mee in onze advisering.

“Onze mensen hebben een goede antenne voor de maatschappelijke dynamiek.”

Ing. John Wisse RA

Contact

We helpen u graag verder!

Bent u nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen? Aarzel niet contact op te nemen met ons. Samen bespreken we de mogelijkheden.

Wayne de Vries RA
Telefoon: 06 - 82 95 14 43
Ing. John Wisse RA
Telefoon: 06 - 55 85 33 42
Wayne de Vries RA
Telefoon: 06 - 82 95 14 43
Ing. John Wisse RA
Telefoon: 06 - 55 85 33 42