Sinds april 2016 is er onrust op de arbeidsmarkt door de afschaffing van de Verklaring Arbeids Relatie (VAR). Er zijn diverse wetsvoorstellen opgesteld waarmee duidelijk moest worden op welke wijze een persoon werkzaam was voor een opdrachtgever. Was er sprake van een arbeidsovereenkomst, een overeenkomst van opdracht als ZZP’er of toch een uitzendovereenkomst?
Onder de huidige Wet deregulering arbeidsrelatie en de naar verwachting per 2026 in werking te treden Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden moeten opdrachtgever en opdrachtnemer afspreken welke soort arbeidsrelatie zij hebben. En nog belangrijker, deze soort arbeidsrelatie moet blijken uit de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden.
In 2023 heeft de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest toegelicht welke 9 criteria van belang zijn bij de beoordeling van een arbeidsrelatie. Denk hierbij onder andere aan de aard en duur van de werkzaamheden, werktijden, zijn de werkzaamheden onderdeel van de organisatie en in welke mate gedraagt de opdrachtnemer zich als ondernemer. Er is niet één van de 9 gezichtspunten dat de doorslag geeft, de gehele situatie kan per zzp’er anders zijn en moet afzonderlijk worden beoordeeld.
De Belastingdienst gaat per 1 januari 2025 actief handhaven op schijnzelfstandigheid en misbruiksituaties. Dit geldt voor alle sectoren in Nederland waarin zzp’ers actief zijn. Begin november 2024 heeft de Belastingdienst een Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties opgesteld waarin een beslis- en afwegingskader is vermeld aan de hand waarvan kan worden vastgesteld welke arbeidsrelatie aanwezig is. Alle omstandigheden van de opdrachtgever en zzp’er moeten in totaliteit worden afgewogen om te komen tot een oordeel over de soort arbeidsrelatie.
Bij de toetsing van de Belastingdienst wordt in beginsel niet teruggekeken naar voorgaande jaren, tenzij sprake is van kwaadwillendheid bij partijen of als eerdere aanwijzingen van de Belastingdienst niet zijn opgevolgd.
Sta stil bij de afspraken
Voor u is het van groot belang om in 2024 en 2025 vast te stellen of er zzp’ers in uw organisatie actief zijn. Zo ja, welke afspraken zijn gemaakt over de uitvoering van de werkzaamheden? En hoe wordt bij de uitvoering van de werkzaamheden invulling gegeven aan deze afspraken? Afhankelijk van de omstandigheden kan het nodig zijn om nieuwe afspraken te maken met de zzp’er.
Wij adviseren om op korte termijn uw arbeidsrelaties te (laten) beoordelen. Als nadere informatie gewenst is kunnen jullie contact opnemen met één van de belastingadviseurs van Verstegen accountants en adviseurs.
Misschien ook interessant
Waarom Cirya GGZ kiest voor Samenstel Plus: ontdek de voordelen
Simon vertelt over zijn werk bij Verstegen vanuit locatie Goes: betrokkenheid en betekenis
Frans van der Plaat over 25 jaar publieke sector bij Verstegen
Klantverhaal: Reijnders Graveer- en lasertechniek
Contact
We helpen u graag verder!
Bent u nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen? Aarzel niet contact op te nemen met ons. Samen bespreken we de mogelijkheden.