De CSRD verplicht bedrijven om te rapporteren over duurzaamheidsinformatie, gebaseerd op de European Sustainanibility Reporting Standards (ESRS). Dat betekent dat bedrijven moeten rapporteren over informatie op drie onderwerpen: milieu, sociaal en bestuur (ESG). Dit kan bijvoorbeeld gaan over CO2-uitstoot, man-vrouwverdeling in de top, het personeelsbeleid of ethisch bestuur. Goed voor het onderscheid: de CSRD is de wetgevingstitel, terwijl de ESRS-richtlijnen de naam is van de standaarden waar daadwerkelijk over gerapporteerd moet worden.
In 2025 moeten de eerste beursgenoteerde bedrijven (die hiervoor op de NFRD rapporteerden) over 2024 rapporteren. Deze bedrijven zijn nu al verplicht om beperktere criteria op te nemen in een duurzaamheidsverslag. Door ketendruk zal dit ook doorwerken naar kleinere bedrijven. Het rapporteren gebeurt nu onder de Niet-financiële rapportage richtlijn (NFRD). De CSRD vervangt de NFRD en voegt zekerheid door de verplichte controle van een onafhankelijke partij, zoals een accountant, over de duurzaamheidsinformatie toe. De CSRD breidt de reikwijdte van rapportage uit naar meer bedrijven en introduceert uitgebreidere rapportagevereisten. Het streeft ook naar een betere digitale rapportage door het gebruik van één elektronisch formaat voor duurzaamheidsinformatie.
Onze dienstverlening
Voor veel ondernemingen betekent de CSRD dat zij een duurzaamheidsstrategie moeten opstellen of updaten. Op basis daarvan worden de juiste KPI’s, processen en systemen ingericht om de duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen behalen. Aangezien hier in het jaarverslag over gerapporteerd moet worden, moet de onderneming de juiste data verzamelen om de kwaliteit van die data te waarborgen. Voor de groep bedrijven ( >250 FTE, >50mio omzet en/of >25mio balanstotaal) die pas in 2026 over 2025 moeten rapporteren is het verstandig om toch dit jaar al te beginnen. Verstegen heeft een participatie in het duurzaamheidsadviesbureau Dutch Carbon Consultants (DCC). Door deze participatie kunnen wij klanten begeleiden in dit hele proces, van strategie tot uitvoering.
CSRD readiness check
De belangrijkste dienst is op dit moment de CSRD readiness check. De CSRD readiness check onderzoekt waar uw bedrijf of organisatie staat en wat er nog moet gebeuren om tot een CSRD-rapportage te komen. Hierbij worden ook de verwachte kosten berekend die nog nodig zullen zijn om tot de CSRD-rapportage te komen. Zelfs als rapporteren niet direct verplicht is voor uw onderneming kan dit middels vragen over duurzaamheidsinformatie uit uw keten een de facto verplichting gaan vormen, zeker als u veel zakendoet met CSRD-verplichte partijen (>250 FTE, >50mio omzet en/of >25mio balanstotaal).
Begin zo vroeg mogelijk, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan!
Misschien ook interessant
Simon vertelt over zijn werk bij Verstegen vanuit locatie Goes: betrokkenheid en betekenis
Arbeidsrelaties in verandering: de toekomst van de ZZP’er
Frans van der Plaat over 25 jaar publieke sector bij Verstegen
Klantverhaal: Reijnders Graveer- en lasertechniek
Contact
We helpen u graag verder!
Bent u nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen? Aarzel niet contact op te nemen met ons. Samen bespreken we de mogelijkheden.