HomeArtikelen

MGI worldwide: wereldwijd advies van financieel specialisten
MGI worldwide: wereldwijd advies van financieel specialisten
March 25, 2022
Sjoerd Kuiper

Verstegen is sinds jaar en dag lid van MGI worldwide, een mondiaal netwerk van onafhankelijke accountants en fiscalisten. Met 9000 professionals in 100 landen is MGI worldwide in 75 jaar tijd uitgegroeid tot een internationale vereniging waar samenwerking en hechte vriendschap hand in hand gaan. Een ontmoeting met Clive Bennett, CEO van MGI worldwide, en Sjoerd Kuiper, partner bij Verstegen.

Goed en betrouwbaar advies

Door lid te zijn van MGI is het voor Verstegen heel makkelijk om advies in te winnen bij bijvoorbeeld een Franse of Duitse fiscalist. Niet als elkaars concurrent, maar elkaars gelijke. Je pakt daardoor sneller de telefoon op om iemand te bellen met een vraag. Je vertrouwt elkaar en je weet dat je goede raad krijgt. Sjoerd Kuiper licht toe: “Gisteren belde een klant met een vraag over een medewerker die naar Spanje verhuist. De medewerker heeft aandelen in het bedrijf. Hoe regel je dat dan? Een andere klant emigreert naar Zwitserland en blijft eigenaar van zijn bedrijf in Nederland. Voor dit soort klantvragen hebben we iemand in die landen nodig die we kennen en die we vertrouwen. Omgekeerd gebeurt het ook. Dan geven wij advies aan onze MGI-collega’s in het buitenland.”

Je wisselt onderling ideeën uit over werkwijzen. Sjoerd geeft een voorbeeld: “Tijdens een event hoorde ik een MGI-collega uit Parijs vertellen dat als ze een klantdossier overhandigen aan een partner, ze altijd drie tips voor die klant moeten meegeven. Ik vond dat zo’n goed idee, dus dat hebben we overgenomen.”

Samen oplossingen bedenken

Clive Bennett: “De onderwerpen waar we kennis over delen, gaan verder dan accountancy of belasting. We hebben vakgroepen zoals Mergers & Acquisitions, Estate Planning en Consulting, maar we helpen elkaar ook op het gebied van marketing, HR, outsourcing of technologie. Iets waar we bijvoorbeeld allemaal mee te maken hebben, is het aantrekken van nieuwe collega’s en het behouden van talent. Dat is immers een groot probleem. We trekken samen op om oplossingen te bedenken. Het gaat dus niet alleen om kennis delen. Het gaat ook over de kwestie hoe we dit soort vraagstukken kunnen aanvliegen.”

Snel schakelen

Het lidmaatschap van MGI maakt het mogelijk om snel goed advies te krijgen voor ondernemers die buiten Nederland zaken doen en er wordt gezamenlijk opgetrokken om internationale klanten te bedienen. Clive: “Een paar jaar terug vroeg een internationale vervoerder een offerte aan voor controlewerk in diverse landen in het Midden-Oosten. Binnen een week konden we een aantrekkelijk voorstel doen en kregen wij de opdracht. Ze zijn heel tevreden. Niet alleen over de prijs, maar ze worden veel beter geholpen. De relatie met onze medewerkers daar is beter, hechter. We zijn minder bureaucratisch dan de Big Four. We kunnen sneller schakelen!”

Met zelfvertrouwen netwerken

MGI organiseert meerdere netwerkdagen. Naast het beter leren kennen van andere MGI-leden en het delen van ervaringen is het zelfvertrouwen dat je krijgt na een dag netwerken een belangrijk onderdeel, wat MGI betreft. Clive licht toe: “De netwerkervaring die jonge accountants en belastingadviseurs zo opdoen, helpt ze met het verder ontwikkelen van hun soft skills. Soft skills zijn belangrijk. Het is communiceren in optima forma. Makkelijk contact leggen, goed luisteren en empathie tonen, maar ook assertief zijn als het nodig is. Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat je betrouwbaar overkomt. Het maakt samenwerken makkelijker. En leuker! Die ervaring komt ze goed van pas in hun eigen lokale netwerk. Bovendien werkt het motiverend, mensen uit andere landen ontmoeten en daar een samenwerking mee opbouwen.”

Contact

We helpen u graag verder!

Bent u nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen? Aarzel niet contact op te nemen met ons. Samen bespreken we de mogelijkheden.

Sjoerd Kuiper
Telefoon: 06 - 48 49 86 64
E-mail: s.kuiper@verstegenaccountants.nl