HomeArtikelen

Leent iedere dga straks excessief bij zijn B.V.?
Leent iedere dga straks excessief bij zijn B.V.?
September 18, 2023
Jan van Neerbos

Sinds dit jaar is de Wet excessief lenen van toepassing. Het doel van deze wet is het voorkomen van grote leningen van een directeur-aandeelhouder (dga) bij zijn B.V. voor allerlei uitgaven zonder dat de dga daar inkomstenbelasting over betaalt.

Het idee achter deze wet is niet onlogisch. Een gemiddelde Nederlander moet zijn privébestedingen uit netto geld doen. En een dga heeft de mogelijkheid om geld bij zijn B.V. te lenen en dat is bruto geld. Belasting betalen doet de dga wel als het hem een keer uitkomt. De tegenhanger voor de dga is wel dat hij een zakelijke rente aan zijn B.V. moet betalen voor het bedrag dat hij heeft geleend. Met de huidige rentetarieven is het lenen bij de eigen B.V. onaantrekkelijker dan een aantal jaren geleden.

Het totale bedrag van de leningen van de dga’s in Nederland bedraagt circa € 70 miljard. In dit bedrag zitten leningen voor de aankoop van een zogenoemde eigen woning, consumptieve uitgaven, aankoop van vastgoed in privé, aankoop van een boot e.d. Alle geleende uitgaven, met uitzondering van die voor de eigen woning, vallen onder de wet. En er is nog een uitzondering: alleen het deel van de leningen boven € 700.000 worden in 2023 belast met inkomstenbelasting in box 2.

In de belastingplannen voor 2024 was de afschaffing van de giftenaftrek voor B.V.’s opgenomen. Na wat discussie in de Tweede Kamer bleek het toch wenselijk om deze aftrek in stand te houden. En om het in stand houden van de aftrek mogelijk te maken, was uiteraard geld nodig. En zoals vaker in de afgelopen jaren, was de dga degene die het gelach betaalt. Het maximale leenbedrag is verlaagd naar € 500.000. Dit betekent dat de dga’s die in 2023 dividend moeten uitkeren, ook in 2024 weer een aanzienlijke dividenduitkering moeten doen om hun lening af te lossen. Ook zullen dga’s met een lening tussen € 500.000 en € 700.000 aan de beurt zijn om de schatkist te vullen.

Op het moment dat ik deze column schrijf zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer aanstaande. Een nieuw Kabinet zal op zoek gaan naar geld om de nieuwe plannen te kunnen financieren. Mijn voorspelling is dat het maximum van € 500.000 aanzienlijk verlaagd zal gaan worden. Een ondergrens van nihil behoort wat mij betreft zelfs tot de reële scenario’s. De gemiddelde Nederlander heeft tenslotte ook niet de mogelijkheid om met een handomdraai geld te lenen om allerlei leuke uitgaven van te doen.

Contact

We helpen u graag verder!

Bent u nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen? Aarzel niet contact op te nemen met ons. Samen bespreken we de mogelijkheden.

Jan van Neerbos
Telefoon: 06 - 11 01 28 53
E-mail: jn@verstegenaccountants.nl